Ajax overwintert sinds 13 jaar weer in de Champions League!

|

ATHENE (ANP) - Voor het eerst in dertien jaar staat Ajax weer in de achtste finales van de Champions League. Het elftal van trainer Erik ten Hag won de uitwedstrijd bij AEK Athene met 2-0 en speelt op 12 december in de uitverkochte Johan Cruijff ArenA tegen Bayern München nog om de groepswinst.

Dusan Tadic was de grote man bij Ajax. De Serviër maakte met twee doelpunten zijn transfersom van 12 miljoen euro helemaal waar. Hij benutte in de 68e minuut een strafschop en trof vier minuten later nogmaals doel. AEK stond toen al met tien man op het veld, omdat Marko Livaja zijn tweede gele kaart kreeg voor de penalty die hij veroorzaakte.

Met dank aan de twee doelpunten van Tadic passeerden de inkomsten van Ajax in de Champions League de 60 miljoen euro. Niemand bij Ajax maalde er om dat de zege tegen het zwakke AEK moeizaam tot stand kwam. Met Maximilian Wöber en David Neres voor de afwezige Nicolás Tagliafico en Hakim Ziyech ging het elftal van Ten Hag vanaf het eerste fluitsignaal geduldig op zoek naar een doelpunt.

Meegereisde aanhang

Dat gebeurde op een niet al te beste grasmat en in een slechts voor de helft gevuld stadion met Griekse supporters die vooral oog hadden voor de meegereisde aanhang uit Amsterdam. Het was maar goed dat een enorme vuurwerkbom net voor de tribune met Ajax-fans landde. Een metershoge steekvlam had anders zeker zware verwondingen aangericht.

AEK kon niet camoufleren waarom het nog zonder punten in de Champions League is en in de nationale competitie slechts zevende staat. De kampioen van Griekenland bakte er weinig van in balbezit en beperkte zich vooral tot verdedigen. Slechts eenmaal werd Ajax gevaarlijk voor rust. Frenkie de Jong vond het hoofd van Neres, maar de kopbal van de kleine Braziliaan miste de juiste richting. De tweede grote kans van de bezoekers liet tot de 63e minuut op zich wachten. Donny van de Beek gleed de bal tegen de paal.

Treffers

Van de Beek kon zich de misser permitteren, zo bleek even later toen Tadic de wedstrijd met twee treffers binnen vijf minuten besliste. Zo mocht Ajax feestvieren in het Olympisch Stadion van Athene, net als 31 jaar geleden toen Marco van Basten de winnende treffer maakte in de finale van de Europa Cup 2.