Zo is de legendarische hymne van de UEFA Champions League ontstaan

Zo is de legendarische hymne van de UEFA Champions League ontstaan

|

De UEFA Champions League hymne laat het hart van voetballers en voetbalfans over de hele wereld sneller kloppen. "Als je de hymne hoort, weet je dat er een grote wedstrijd staat te beginnen."

"Magie... het is magie boven alles" ~ Zinedine Zidane

Iedereen lijkt het er over eens te zijn dat het lied dat de UEFA Champions League sinds de start van het toernooi inluidt, legendarisch is. Maar hoe is de hymne ontstaan?

Eind jaren tachtig en begin jaren negentig, ten tijde van de Europacup I (zoals de UEFA Champions League vroeger heette) had het Europese voetbal erg veel last van hooligans. Het voetbal, maar ook het toernooi kregen een slechte naam. Iets wat niet aan deze mooie sport verbonden hoort te zijn.

Daarom besloot de UEFA om hun grootste toernooi een nieuwe boost, maar vooral een positief gevoel te geven. De UEFA Champions League. Bij dit nieuwe toernooi moest muziek komen dat de grootsheid en klasse van dit nieuwe toernooi moest uitstralen.

"Het idee van de UEFA Champions League was om het voetbal weer mooi te maken. En dat moest de muziek ook uitstralen." ~ Tony Britten

In 1992 kreeg componist Tony Britten de opdracht om een hymne voor deze nieuwe competitie te maken. "Het idee van de UEFA Champions League was om het voetbal weer mooi te maken. En dat moest de muziek ook uitstralen." vertelt Britten.

"Ik denk niet dat ik, of iemand anders uit het team, helemaal doorhadden hoe groot dit zou worden." De officiële hymne is uitgevoerd door het Royal Philharmonic Orchestra en gezongen door het koor van de Academy of Saint Martin in the Fields. De tekst bestaat uit Engels, Frans en Duits. De officiële talen van de UEFA.

Uitgegroeid tot iets heiligs

Toen de hymne voor het eerst werd gedraaid tijdens de eerste speelronde van de UEFA Champions League was het een groot succes. Al snel kende 98 procent van de Europeanen die het lied hoorden dit als de hymne van de UEFA Champions League. Tegenwoordig wordt de hymne tijdens finales vaak gezongen door grote bekendheden zoals Andrea Bocelli.

Dit jaar is de UEFA Champions League hymne nog in ieder geval twee maal te horen in Nederland, wanneer Feyenoord thuis speelt in De Kuip. Daarnaast hoor je hem natuurlijk bij de opening van elke wedstrijd van de UEFA Champions League op Veronica TV.

Tony Britten legt in deze vette video uit hoe de hymne is ontstaan

UEFA Stars of #UCL - The Anthem from Noah Media Group on Vimeo.

De songtekst van de UEFA Champions League hymne:

Ce sont les meilleures équipes

Es sind die allerbesten Mannschaften

The main event

Die Meister Die Besten

Les grandes équipes

The champions

Une grande réunion

Eine grosse sportliche Veranstaltung

The main event

Die Meister Die Besten

Les grandes équipes

The champions

Ils sont les meilleurs

Sie sind die Besten

These are the champions

Die Meister Die Besten

Les grandes équipes

The champions