UFC 244: Nederlander helpt Johnny Walker terug in de Octagon

UFC 244: Nederlander helpt Johnny Walker terug in de Octagon

|

Een eenvoudige val bracht bijna een einde aan het jaar in de Octagon van Johnny Walker, maar dankzij Thomas Engberts uit Grijpskerk, beter bekend als ‘The Injury Fixer’, kan de Braziliaan dit weekend tijdens UFC 244 weer de kooi betreden. 

Walker kon zich geen betere start van 2019 wensen. De Braziliaan begon met een spectaculaire zege in vijftien seconden op Justin Ledet via spinning back-fist en precies een maand later zette hij Misha Cirkunov met een vliegende knie in 36 seconden opzij. 

Direct daarna sloeg het noodlot toe. Om de sensationele zege op Cirkunov te vieren, salueerde Walker het publiek, liet hij zich voorover vallen en klapte zijn linkerarm op het canvas. Het gevolg: schouder uit de kom en een scheur in z’n labrum.

Opwelling

“Het is altijd een opwelling als ik een overwinning vier, ik plan dat nooit van tevoren”, vertelt Walker aan Veronica over hét moment. “Nadat ik het deed, was ik teleurgesteld. Achteraf begreep ik wat en waarom het gebeurd was. De schouder voelde voor het gevecht al niet goed. Als kleine blessures zich opstapelen en je deze niet gepast behandelt, kan zoiets gebeuren.”

De Braziliaan kon in de Octagon nog lachen om zijn uitglijder, maar de gevolgen waren niet mis. Voordat hij naar Phuket vertrok, moest hij vier uur lang onder het mes en werd een lange absentie gevreesd.  

‘The Injury Fixer’

Eenmaal in Phuket, kwam Walker in contact met Thomas Engberts, beter bekend als ‘The Injury Fixer’, die in het verleden Mark Hunt, Tai Tuivasa en andere vechtsporters hielp met blessures. 

“Ik zocht naar iemand om mijn schouder weer sterk te maken, maar er zijn geen goede fysiotherapeuten in Thailand. Mijn coach Leo contacteerde daarom Thomas, waarna we samen aan het werk ging.”

“Ik kende Johnny op dat moment niet,” aldus Engberts, die fysiotherapie combineert met krachttraining en zelf meer dan zes jaar in Phuket woont.

“Een paar weken na het gevecht kreeg ik een bericht van Leo, waarna ik de video terugkeek van de val. Men zegt dat het een stomme manier is om jezelf te blesseren, maarja… het is beter om jezelf te blesseren nadat je hebt gewonnen dan tijdens een partij waardoor je niet wint, toch?”

Beste atleet

“Johnny is genetisch de beste atleet waarmee ik gewerkt heb. Z’n herstel is heel goed verlopen en hij pakt alles goed op. Hij is heel makkelijk om mee te werken, want hij kent z’n lichaam heel goed.”

“Toen we aan z’n schouder werkten, moesten we dat eerst langzaam opbouwen. Dat kostte tijd, maar gaf wel de gelegenheid om te werken aan andere spiergroepen, zoals z’n benen, rug en hamstrings. Naarmate de schouder heelde, konden we steeds meer doen.”

En niet zonder resultaat. Waar oorspronkelijk gedacht werd dat Walker tien maanden eruit zou liggen, staat hij deze zaterdag alweer in de Octagon tegen Corey Anderson. 

“Mijn lichaam voelt veel beter sinds ik werk met Thomas, het is veel sterker. Elke training is een nieuwe ervaring en maakt me beter”, zegt Walker. 

“Ik heb zeven maanden niet gevochten en de afgelopen twee maanden goed kunnen voorbereiden. Ik kan zelfs vijf ronden vechten als het moet. Ik ga ook niet anders vechten door die blessure. Het enige wat anders zal zijn, is dat ik de winst veiliger ga vieren.”