Oranjeleeuwinnen komen met schrik vrij tegen Slowakije

Oranjeleeuwinnen komen met schrik vrij tegen Slowakije

|

De Oranjeleeuwinnen zijn met een schrik vrijgekomen tegen Slowakije in het uitverkochte Abe Lenstra Stadion. Wat voorafgaand een gemakkelijke wedstrijd leek, werd een lastige pot voor de Oranjeleeuwinnen. Martens bevrijdde de Oranjeleeuwinnen in de 91e minuut.

Verdedigend
De hekkensluiter van de kwalificatiegroep trad de gehele wedstrijd dapper op. Het team speelde de eerste helft over het algemeen erg verdedigend en kwam bijna niet op de helft van Oranje. Nederland had enkele kansen, maar de Slowaakse keepster Maria Korenciová wist keer op keer haar doel schoon te houden.

Tweede helft
De tweede helft begon met serieuze kansen voor Jill Roord en Lineth Beerensteyn. De doelpoging van de speelster van Bayern München werd door de keepster uit het doel getikt, die van Beerensteyn ging net over.

Kort werd Slowakije gevaarlijk in de 63e minuut, maar Van Veenendaal trad adequaat op. Vlak daarna kwam via Groenen de bal bij Beerensteyn die zich een weg wist te banen langs haar tegenstander. Ze verloor de bal, maar Roord kon hem oppakken en schoot buitenkant paal. De vrije trap van Siri Worm loopt op niks uit en wordt simpel gepakt door de doelvrouw. Ook de kansen die daarna komen, halen het allemaal net niet: Groenen schiet op de voeten van de keepster en even later lukt het Van der Gragt niet de bal juist te plaatsen.

De frustratie en ontzetting droop van de gezichten rond de 70e minuut. De Leeuwinnen zetten steeds meer druk. En het harde werken werd uiteindelijk beloond: in de 91e minuut scoorde Lieke Martens de bevrijdende treffer op haar individuele kwaliteiten.

WK
Nederland is met de winst op Slowakije dichtbij kwalificatie voor het WK van 2019. Nederland staat na zeven wedstrijden bovenaan, maar Noorwegen speelde één wedstrijd minder. 4 september spelen beide landen tegen elkaar, de winnaar van het rechtstreekse duel plaatst zich rechtstreeks voor het kampioenschap in Frankrijk. Als de Oranjeleeuwinnen zich niet direct plaatsen, is er nog een ontsnappingsmogelijkheid. Naast de zeven Europese groepswinnaars in de kwalificatie is er nog één plek voor een Europees land. De vier beste nummers twee strijden in een dubbele play-off voor dat laatste ticket.

Spitse
Sherida Spitse speelde haar 150ste interland spelen voor Oranje. Een extra speciale wedstrijd voor haar dus, zeker vanwege de locatie. Spitse werd geboren in Sneek en speelt bij sc Heerenveen. Haar eerste interland speelde ze in 2006, ze scoorde 28 keer.