Is Die Hard nou een kerstfilm? Dit blijkt uit onderzoek...

Is Die Hard nou een kerstfilm? Dit blijkt uit onderzoek...

|

Is actieklassieker Die Hard een kerstfilm of niet? Op Twitter is een week voor kerst de langlopende discussie weer losgebarsten. In de iconische jaren tachtigfilm moet Bruce Willis zijn gegijzelde vrouw op kerstavond bevrijden uit een wolkenkrabber.

Research

Het blad Hollywood Reporter en researchcentrum Morning Report lieten onlangs daadwerkelijk een onderzoek uitvoeren over deze heikele vraag. Bijna zes op de tien mensen vinden Die Hard géén kerstfilm. Maar opvallend is dat dit percentage ‘ontkenners’ onder mannen 10 procent lager ligt dan onder vrouwen.

Ook leeftijd blijkt verschil te maken. In de leeftijdscategorie tussen 18 en 30 jaar noemt slechts de helft van de ondervraagden Die Hard geen kerstfilm. Dit geldt ook voor de stemmers tussen de 30 en 44, die de film in hun jeugd zagen,. Maar van deze groep noemt wel 37 procent het Bruce Willis-vehikel absolúút een kerstfilm. Onder jongeren is dit percentage slechts 25 procent

Onder bejaarden zijn de cijfers juist omgekeerd: van de 65-plussers vindt bijna 80 procent Die Hard absoluut géén kerstfilm. Van deze groep vindt slechts een op de acht ondervraagden dat de brute actiefilm met kerst geassocieerd moet worden.

Ultieme kerstfilm

Alle makers en kenners hebben de afgelopen jaren een duit in het zakje van de discussie gedaan. Het Britse blad Empire riep Die Hard vorig jaar uit tot de ultieme kerstfilm, terwijl hoofdrolspeler Bruce Willis tijdens zijn ‘roast’ op Comedy Central stelde dat hij niet vindt dat zijn film een kerstpredikaat verdient.

Scenarist Steven E. de Souza is het niet met Willis eens. Eind vorig jaar zei hij Die Hard altijd al als kerstfilm gezien te hebben.

Tags: