5 'feiten' die niet blijken te kloppen

5 'feiten' die niet blijken te kloppen

|

We kennen ze allemaal wel: waarschuwingen van je moeder, weetjes tijdens een feestje of misschien heb je ze zelfs op school geleerd. Maar veel van deze feiten zijn ondertussen achterhaald (of hebben nooit geklopt). Wij zetten er vijf voor je op een rijtje, ideaal om het volgende verjaardagsfeestje mee voor de dag te komen.

 

1. Het geheugen van een goudvis is maar 5 seconden

Vaak genoeg gehoord, een goudvis heeft maar zo'n beperkt geheugen dat hij niet meer dan 5 seconden lang iets kan onthouden. Ideaal als je in een kleine kom zit opgesloten. Maar er klopt dus helemaal niets van!
Hoe lang het geheugen van een goudvis precies teruggaat is niet helemaal duidelijk, maar sowieso enkele maanden. Sterker nog, je kunt goudvissen zelfs trainen om door hoepels te zwemmen!

via GIPHY

2. Het kost je lichaam 7 jaar om kauwgom te verteren

Weer zo'n feitje dat je vaak hoort. Zeker als het gaat om kauwgom doorslikken. Je lichaam zou er namelijk zo'n 7 jaar over doen om te verteren. Nooit doen dus!
Dat klopt uiteraard ook niet, anders stond hij natuurlijk niet in dit rijtje. Je lichaam doet er nooit zo lang over om iets te verteren. En alles wat niet verteerd wordt, komt er aan de onderkant weer uit. Toch is het geen goed idee om kauwgom door te slikken. Stukjes kunnen zich ophopen in je verteringssysteem, en dat is niet relaxed!

via GIPHY

3. Een stuiver die van de domtoren naar beneden valt is dodelijk

Waar deze vandaan komt weten we eigenlijk niet. Maar het verhaal gaat dat als je een stuiver van de domtoren gooit en iemand raakt, dit dan dodelijk kan zijn. Daar klopt helemaal niets van. De hoogste valsnelheid van een stuiver is bij lange na niet genoeg om iemand te doden.

4. Bliksem slaat nooit twee keer op dezelfde plek in

Een gevaarlijk feitje als je denkt te kunnen schuilen waar de bliksem al eens heeft ingeslagen. Het kan gemakkelijk in dezelfde onweersstorm gebeuren en hoge gebouwen zoals de Empire State Building worden zo'n 100 keer per jaar geraakt. Dat is gemiddeld eens per 3,5 dag!

via GIPHY

5. Kinderen worden hyper van suiker

Misschien wel de moeilijkste om te geloven. We weten allemaal dat je energie krijgt van suiker. Maar dat kinderen er hyper van worden blijkt dus een fabeltje. Het komt waarschijnlijk omdat kinderen vaak (en veel) suiker krijgen op verjaardagsfeestjes of andere gebeurtenissen waar ze sowieso al erg geprikkeld zijn. Maar de omgeving en de mensen met wie ze zijn, zijn dus eerder de oorzaak dan suiker. 

Hetzelfde geldt ook voor kleurstoffen, aspartaam en andere toevoegingen. Dat betekent overigens niet dat je kinderen dan maar lekker moet laten snoepen. Veel suiker zorgt wel voor een verhoogd adrenaline, insuline, verhoogde kans op diabetes en gaatjes. Af en toe snoepen is natuurlijk geen probleem, maar overdrijf het niet ;)

via GIPHY