Verdachte aanslag spelersbus Dortmund opgepakt

Verdachte aanslag spelersbus Dortmund opgepakt

|

Volgens Duitse aanklagers gaat het om een 28-jarige man die kort voor de aanslag zou hebben gespeculeerd op een koersval van opties van de Duitse topclub, meldt AP. Hij is geïdentificeerd als Sergej W.. Er lijkt geen verband te zijn met terroristische organisaties. 

De Duitse politie heeft een verdachte aangehouden van de bomaanslag op de spelersbus van Borussia Dortmundvorige week dinsdag. Dat meldt justitie in Duitsland vrijdag.
 
Door de aanslag van vorige week liep de Spaanse verdediger Marc Bartra van Dortmund verwondingen op. Ook een agent raakte gewond.

De man heeft zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en kwam kort voor Pasen al in het vizier van justitie. Hij werd aangehouden in de buurt van Tübingen. Justitie verdenkt hem onder meer van een poging tot doodslag en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Explosie spelersbus Borussia Dortmund

Politieactie

De verdachte verbleef op de dag van de aanslag in hetzelfde hotel als de spelers van Dortmund en kon precies in de gaten houden wanneer de spelersbus richting het stadion vertrok. Onderweg naar het stadion voorafgaand aan het Champions Leagueduel tegen AS Monaco ontplofte de bom in een heg langs de weg.

W. is door een speciaal arrestatieteam van de politie ingerekend. Vrijdagochtend zou er in verband met de zaak nog een politieactie gaande zijn in vier verschillende panden in de deelstaat Baden-Württemberg. Honderden mensen van het Openbaar Ministerie en de politie werken aan het onderzoek.

Islam

Op dinsdagavond 11 april vonden drie explosies plaats bij de spelersbus van de Duitse voetbalclub. Een geplande wedstrijd tegen AS Monaco ging niet door. De politie ging aanvankelijk uit van een terroristische daad en zocht de dader in radicaal-islamitische hoek.

Bij de bus werd een brief gevonden waarin werd verwezen naar islamitische terroristische bewegingen en waarin een link werd gelegd met de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn in december vorig jaar, die werd opgeëist door IS. Er waren als snel twijfels over de echtheid van de brief. Geen enkele radicale organisatie heeft de aanslag opgeëist.

Een dag na de aanslag werd na een huiszoeking een Irakees aagehouden die mogelijk banden heeft met IS, maar hij bleek niets met de aanslag te maken te hebben.

Lees ook: alle 100 goals van Ronaldo op een rijtje,  Robben vindt dat Bayern is bestolen door scheidsrechter en VVV-Venlo moet titelfeest uitstellen na gelijkspel.

Door: Nu.nl